Patrimoni

Patrimoni

El Museu Castell de Peralada exposa a Madrid una mostra sobre la gènesi de la seva col·lecció

Noranta-tres obres emblemàtiques del museu són exposades per primera vegada fora del seu lloc d’origen oferint al públic l’oportunitat d’experimentar de prop el llegat cultural del castell i la seva museografia

El Museu Castell de Peralada exhibeix part del seu fons fora del context històric a Madrid. Concretament al Museu Casa de la Moneda, on des d’avui acull una mostra temporal representativa de la col·lecció del museu empordanès, titulada Coleccionismeo, génesis de museos: El Castillo de Peralada.

Un total de 93 obres emblemàtiques del Castell de Peralada han estat acuradament seleccionades per aquesta mostra que permet al públic experimentar de prop el llegat cultural d’una de les col·leccions privades més significatives d’Espanya. Entre els destacats es troben escultures medievals del Monestir de Sant Pere de Rodes, més de 1.000 exemplars del Quixot, especialment l’edició de València de 1605 o l’edició príncep de l’apòcrif de Fernández de Avellaneda (1614); de pintura es mostren obres com “Verge de Granada” de Petrus Christus II, “La Pietat de Crist” de Filippino Lippi, “L’enterrament de Crist” del Maestre de Burgos, “La lamentació de Crist” del Mestre de la Madone o “L’hivern” de Ramon Casas, entre d’altres. Així mateix, també estan exposades veritables joies de la impressionant col·lecció de vidre català.

El Castell, que va ser capital d’un comtat a l’Edat Mitjana, s’erigeix com un escenari històric on van confluir les vides de figures il·lustres com Jaume I i Alfons X, juntament amb el conegut cronista peraladenc Ramon Muntaner. Al llarg dels segles, aquest emblemàtic lloc ha teixit una rica tapisseria de relats protagonitzats per comtes, frares, ambaixadors, músics, intel·lectuals i col·leccionistes. Aquestes figures han contribuït a forjar i deixar darrere seu un llegat artístic i cultural d’incalculable valor, fonamentant la importància històrica i cultural del Castell. Adquirit el 1923 per Miquel Mateu, un destacat industrial de Barcelona, el Castell de Peralada va ser transformat en un refugi per a la seva vasta col·lecció d’art. La gestió d’aquest llegat ha continuat a través de les generacions de la família Suqué-Mateu, qui han mantingut i expandit les col·leccions, obrint les portes al públic el 1980 al Convent del Carme, part de la propietat del castell.

L’exhibició celebra no sols les col·leccions sinó també els emblemàtics espais del Museu del Castell de Peralada on aquestes peces han estat històricament allotjades, oferint als visitants una evocació autèntica en l’ambient i l’estètica original d’aquest emblemàtic lloc. Entre aquests espais recreats es troba el Convent del Carme, cor actual de les col·leccions del castell on es preserven les disposicions i la museografia de Miquel Mateu, el visionari darrere d’aquesta col·lecció dissenyada a principis del segle XX i que en aquesta exposició es plasma a la perfecció mitjançant una encertada museografia. Cada un d’aquests espais ha estat acuradament organitzat per preservar i presentar la història i l’art de manera significativa, permetent als visitants experimentar una part vital del llegat cultural català de manera profundament personal i visualment impactant.

Les col·leccions que integren el Museu del Castell de Peralada van ser creades per Miguel Mateu Pla arran de la compra del Castell l’any 1923. Com a bibliòfil, destaca la constitució d’una magnífica biblioteca patrimonial amb més de 100.000 volums entre els quals s’integren col·leccions de gran valor com és el cas de la cervantina. Una altra de les seves grans passions va ser el col·leccionisme de vidre arribant a reunir unes 2.500 peces des de l’Egipte faraònic fins al segle XIX; avui dia està considerat un dels millors repertoris a nivell internacional fet per a una única persona Les col·leccions de pintura i escultura vesteixen els dos edificis del segle XIV que formen part de la propietat. Artistes de la talla de Memling, Rubens, Sánchez Coello o Filippino Lippi es troben exposats en les diferents dependències. Del 9 de maig i fins a finals de setembre, 93 de les peces artísticament més destacades que conformen aquestes col·leccions, recalaran al Museo Casa de la Moneda dins d’una museografia que evoca el seu context original.

Un recital líric

Com a part de les activitats que acompanyen aquesta exposició, el 18 de juny a les 19 h, l’auditori del Museu Casa de la Moneda acollirà un recital líric organitzat i presentat pel Festival Peralada. La soprano Serena Sáenz interpretarà peces de Vincenzo Bellini i Giacomo Puccini, acompanyada al piano per Leyre Sáenz de Uruti.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]