cultura

Raimon:“La llengua marca molt al País Valencià”

El cantautor de Xàtiva presenta a la Nau el seu últim disc “Rellotge d'emocions”

Denuncia que el tacament de TV3 obeeix a un projecte que busca la “minorització” del valencià

Feia deu anys que Raimon no presentava un disc d'estudi. Ara, amb Rellotge d'emocions el cantautor de Xàtiva posa a la disposició del públic les sensacions que el pas del temps ha deixat en la seua ànima. “Estic sorprés per la gran acollida del públic i per les bones crítiques rebudes, ja que és un disc molt complicat, molt subjectiu”, ha explicat Raimon a l'aula Magna de la Universitat de València. Un lloc pel qual Raimon mostra especial predilecció, ja que allí va lluitar contra el règim feixista i va presentar les primeres composicions.

Raimon ha assegurat que li agradaria comptar amb l'ajuda de les administracions públiques per a presentar el disc a la ciutat i ha constatat que “hi ha voluntat”. “M'agradaria que fóra a la primeria de l'abril i estem en converses, però també he de dir que des del 2000 m'ho han posat molt difícil per cantar al Cap i Casal”, ha subratllat el compositor.

“Irracionalitat”

El de Xàtiva també ha criticat el tancament de les emissions de TV3 al País Valencià. Un fet que ha qualificat d'“irracionalitat absoluta” i carregat de “simbolisme”. “Forma part d'un projecte que porta el govern valencià i que pretén la minorització del valencià. No és una acció aïllada. Hi ha senyors que tenen problemes a l'hora de parlar en valencià i per això volen eliminar-lo. Per a ells sols hi ha una manera de ser valencià i si la resta que no vesteix els mateixos vestits que ells ja no els serveixen”, ha denunciat.

En el mateix sentit, ha lamentat la divisió de la societat valenciana pel que fa la qüestió lingüística. “El fet de la llengua és molt més marcat al País Valencià que en altre llocs en què hi es parlen diverses llengües”, ha indicat. A més, Raimon ha establit “tres categories” socials amb la seua relació amb el valencià. “Tenim els que han fet de la defensa de la llengua una senya d'identitat i de vida. Després els que els és indiferent. I finalment, tenim gent amb mentalitat provinciana perquè volen guanyar pes a Madrid”, ha explicat.

Això no obstant, Raimon ha valorat el canvi substancial de les últimes dècades. “Hem guanyat el prestigi de la llengua. El valencià ja no és una cosa pintoresca”, ha conclòs el xativí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’edició integral de Kavafis, el poeta de l’amor sensual

Empúries
LLENGUA

Joan Vall: “La llengua es defensa a les urnes”

BARCELONA
cultura

Jusèp Boya, Gemma Carbó i Rosa Lluch Bramon seran els experts que assessoraran el procés per escollir el nou director del Muhba

barcelona
LLIBRES

Litterarum dedicarà la propera fira a reivindicar l’art com a teràpia

BARCELONA
Cultura

Mor als 89 anys el periodista i escriptor francès Bernard Pivot

ART

Torrent Pagès “reneix” en una exposició a la Fundació Valvi

Girona
TEATRE

Joan Lluís Bozzo torna al teatre amb un documental sobre salut mental juvenil

BARCELONA
TEATRE

El TNC furga en la comèdia dramàtica de família a ‘Amnèsia’

BARCELONA
Cinema

El Truffaut dedica un nou cicle de la Fimoteca a Wim Wenders

Girona