Música

Neil Young: llums i ombres Ignasi Julià, l'antologia Un Sant Quico Calla... i escolta

Reedició de la magmàtica i no autoritzada biografia del músic canadenc Neil Young, figura indiscutible del rock des dels anys seixanta, i que ha passat per diferents estils i formacions històriques, com ara Buffalo Springfield, Crosby, Stills & Nash i Crazy Horse. McDonough va indagar durant deu anys en l'entorn del compositor fins a oferir-nos un retrat dolorós, que no va convèncer el mateix cantant i guitarrista, fins a l'extrem de negar-se a llegir-la i intentar evitar-ne la publicació. Llums i ombres, que són en definitiva el resum de cada personalitat.


Des del seu debut als anys setanta en revistes de referència com ara Star, Julià ha estat un dels periodistes culturals més incisius del panorama. En el seu últim llibre fa una antologia dels últims anys a través d'escrits perdurables sobre el comportament de la tribu, però també que incideixen en la societat. El vot de silenci davant la guerra del Golf, les actituds estètiques i la crítica a la burocràcia componen alguns dels eixos d'un volum que mostra la vida quotidiana i les cendres brillants de la generació rock.


Una hagiografia és la biografia d'un sant. I Pi de la Serra, com es defensa en aquesta biografia inusual, ho és, per haver sacsejat una generació marcada per foscors i prohibicions amb el seu esperit descordat i provocador. Jo no hi era però me'n recordo, un llarg projecte entre l'autor de L'home del carrer i l'escriptor argentí establert a Barcelona Alejandro Crimi, té en el seu gruix una sucosa entrevista en profunditat al personatge, que parla dels seus anys de formació –vital i musical– a la plaça Reial; del seu pas pels Setze Jutges; de la seva particular relació amb Portugal i Santo Domingo; de les seves connexions amb Pablo Milanés i Pete Seeger; de l'encaix de la cançó en la societat; del seu pas pel clandestí Partit Comunista o de la seva relació amb les dones, entre moltes altres coses. El sentit de l'humor punxant i alhora tendre de Pi de la Serra s'impregna en un recull que es llegeix d'una tirada i que inclou entrevistes als músics Daniel Viglietti i Roger Mas, així com un epíleg de Julià Guillamon –traductor al català del text– i un article del 2004 de Quim Monzó.


No és fàcil, quan toca formular llistes com aquesta, ser canònic i alhora deixar la teva empremta personal, però Bianciotto ho aconsegueix amb un llibre tan amè com enciclopèdic que inclou anècdotes i els què, com i quan de cada cançó. Un jukebox de pes.

19/12/2014

Dossier

La telemedicina permet millorar el seguiment dels pacients. Foto:REUTERS

Quan el cor falla

Les malalties del cor són la primera causa de mort i discapacitat al món. També a Catalunya i al nostre entorn. Coincidint amb la Marató de TV3, Presència tracta el tema de les cardiopaties i deu afectats donen testimoni de com hi conviuen.

14/12/2014

Europa - Món

Compromès. Elías Ruiz Virtus va venir a Catalunya per promocionar l'Agenda Llatinoamericana, una publicació que ajuda a entendre que hi ha un altre món. Foto:PAU LANAO

L'apòstol del decreixement

El pare Elías Ruiz Virtus treballa a Guatemala i Hondures per trencar la copa de xampany que actualment marca l'ordre mundial, en què el 20% més ric del planeta acapara el 87% dels recursos de tots.

14/12/2014

Països Catalans

Sèries: més finestres

Movistar ha posat en marxa aquesta setmana un nou servei de sèries que inclou una trentena de títols. La iniciativa de l'operadora de telefonia s'afegeix a les opcions ja existents a l'Estat espanyol de consumir pel·lícules i ficció televisiva de manera legal.

14/12/2014

Les polseres per controlar l'esforç es reinventen

Fitbit i Jawbone han renovat recentment la seva gamma de productes. Els nous dispositius portables amplien les funcions i cada cop s'entenen més amb els telèfons.

14/12/2014

L'espectacle de Nadal

La coordinadora de Pastorets de Catalunya agrupa enguany 53 espectacles d'arreu del país.

14/12/2014

Pessebres plens de vida

Milers de persones es convertiran en les peces vives dels pessebres arreu de Catalunya.

14/12/2014

Es prepara tot i s'improvisa molt

El vicealcalde de València diuen que ha terçat en la preparació dels que han de declarar en el cas Nóos i que el poden fer surar o enfonsar segons es mire. Els tècnics i responsables del Metro València que havien de declarar davant la comissió d'investigació de les Corts de l'any 2006, també van estar ensinistrats. Ara diuen que les enquestes electorals del mes de maig donen uns resultats diferents i el PP i el PSOE locals també es preparen per a ocupar la bancada de l'oposició. En aquest país sembla que tot es prepara, però l'única que sembla estar ben preparada és la societat en el seu conjunt, perquè, al remat, el que triomfa realment és l'eterna improvisació valenciana.

07/12/2014 - València
Premi Presència
de Periodisme 2014

Llegiu les bases

Més informació

Última portada

Presència és una capçalera històrica de la premsa en català que des de l'estiu del 2001 és la revista setmanal en català amb més difusió, amb uns 65.000 exemplars de mitjana. La revista arriba cada setmana als més de 370.000 lectors provinents de les publicacions que la distribueixen: El Punt Avui, El 9 Nou, Diari de Balears i Diari d'Andorra.

Presència arriba d'aquesta manera a gairebé tot el territori de parla catalana, des de València fins a Andorra, passant per la Catalunya central i les Illes Balears.

Presència és un suplement 'diferent', que cada setmana presenta als seus lectors, entre altres seccions, un dossier d'un mínim de sis pàgines, on aprofundeix temes d'actualitat des d'una òptica particular. La revista es complementa amb entrevistes amb personatges de relleu, reportatges, seccions fixes com les de llibres, música, art i la xarxa. Escriptors i periodistes de reconegut prestigi col·laboren habitualment a Presència, com ara Eva Vàzquez, Tura Soler, Germà Capdevila, Xavier Cortadellas, Guillem Frontera, Vicenç Pagès, Melcior Comes, Xevi Planas, Jordi Llavina, Andreu Mas, Antoni Dalmases i Carles Ribera.

El director de Presència és el periodista Miquel Riera.