Dossier

Una portada històrica del 1967.

50 anys, 50 entrevistes

Presència compleix cinquanta anys d'existència el dia 10 d'abril. Per celebrar-ho, aquest diumenge publiquem un número especial de 126 pàgines amb 50 entrevistes a 50 personalitats del món cultural, econòmic i social català. Entre els entrevistats, destaquen les actrius Montserrat Carulla i Teresa Gimpera, i l'actor Juanjo Puigcorbé; empresàries com ara Helena de Felipe, Helena Guardans i Queta Domènech, i personalitats del món de les lletres com Marta Pessarrodona, Joan Margarit, Josep Vallverdú i Isabel Martí. També hi ha entrevistes als pedagogs Joaquim Arenas i Maria Antònia Canals, a les dissenyadores de moda Roser Marcé i Toton Comella, i a representants del món de l'esport com ara Agustí Montal, David Moner, l'expilot Toni Gorgot i la presidenta de la UE Llagostera, Isabel Tarragó. De l'àmbit polític, destaquen les entrevistes a Joan Rigol, Montserrat Tura, Carme-Laura Gil i a l'exeurodiputada Concepció Ferrer, mentre que del món religiós Presència entrevista l'abat de Montserrat Josep Maria Soler i Antoni Matabosch. Altres entrevistes destacades són amb personalitats del món científic com ara l'investigador Bonaventura Clotet i les biòlogues Anna Veiga i Montse Vendrell. També són entrevistats en l'especial de Presència la geògrafa Anna Cabré, l'economista Josep Maria Bricall, l'historiador Josep Fontana, la cineasta Isona Passola, la catedràtica de comunicació Imma Tubella i l'exdirigent d'Unió de Pagesos Pep Riera.

Presència és una capçalera històrica de la premsa en català que va néixer l'any 1965 a Girona, fundada pel periodista, polític i banquer Manuel Bonmatí (Girona 1903-1981). Des del 1967 fins al 1979, la va dirigir el reconegut periodista Narcís-Jordi Aragó, una etapa en què la revista es va caracteritzar per la seva defensa de la llibertat i la cultura catalanes, la qual cosa li va comportar nombroses multes, sancions i tancaments. L'any 1982, quan Presència vivia un moment difícil, l'editora d'El Punt es va quedar amb la capçalera. Des de llavors ha estat la revista dels caps de setmana d'aquest diari. Des del 2009, també de l'Avui i, finalment, des del 2011, d'El Punt Avui, entre altres mitjans. Des que va néixer, ha estat una referència en la defensa de la catalanitat.

29/03/2015
Premi Presència
de Periodisme 2014

Llegiu les bases

Més informació

Última portada

Presència és una capçalera històrica de la premsa en català a punt de complir els cinquanta anys d’existència de la mà d’El Punt Avui i Hermes Comunicacions.

Actualment és la revista dels diumenges d’El Punt Avui i Diari d’Andorra. Un setmanari que defuig la superficialitat que caracteritza els suplements dominicals i s’acosta molt més a una revista d’informació, tractant els temes amb rigor i seriositat i, sempre que és possible, lligats amb l’actualitat.

Presència està composada per diferents blocs. Un de general amb un ampli dossier setmanal on es tracta un tema amb profunditat, sovint amb més de deu pàgines i seccions dedicades a la informació internacional, de societat, política, comunicació, gent, salut, noves tecnologies i la xarxa.

De Presència en destaca també un ampli bloc d’opinió, amb articles de Miquel Riera, Andreu Mas, Joan-Lluís Lluís, Carles Ribera, Tura Soler, Ramon Rovira, Eva Vàzquez i Xevi Planas.

Un tercer bloc és Sortim, sobre festes, tradicions, cultura popular i oci, amb una agenda exhaustiva d’actes d’arreu dels Països Catalans.

La revista es tanca amb “Catalonia Today”, quatre pàgines en anglès amb reportatges , opinió i entreteniments lingüístics en col·laboració amb la revista Catalonia Today i “Petits i grans”, quatre pàgines amb continguts de divulgació, educatius i d’esbarjo per a pares i fills.

El director de Presència és el periodista Miquel Riera.