Dossier

Unes dones porten el fèretre d'un combatent a la batalla de Kobane, l'octubre passat a la ciutat turca de Saliurfa, prop de la frontera amb Síria. Foto:SEDAT SUNA / EFE

El poble oblidat

Presència dedica aquest cap de setmana el seu dossier a la lluita dels kurds, el poble més gran del món sense estat que viu ara mateix un moment històric important. Es calcula que els kurds són entre trenta i quaranta milions de persones, repartides entre quatre estats, Turquia, Síria, Iraq i l'Iran, majoritàriament musulmans, tot i que també n'hi ha de yazhidites, jueves o cristianes. El territori del Kurdistan, que va esdevenir un estat després de la primera guerra mundial, és cobejat perquè a més de ser un gran productor de petroli té importants reserves d'aigua. L'amenaça de l'Estat Islàmic, combinada amb l'esfondrament de Síria i l'Iraq, suposa un moment clau per als kurds. Al dossier de Presència es recorda la forta repressió de que ha estat i és víctima el poble kurd i s'explica l'oasi econòmic de la zona iraquiana amb una autonomia important, així com els tres cantons autònoms a Síria, un dels quals, Kobane, ha estat notícia aquestes últimes setmanes arran d'haver aconseguit foragitar les forces d'Estat Islàmic després d'una forta resistència. Justament d'aquest “Stalingrad Kurd” en parla Presència, així com de les dones guerrilleres que han enamorat les xarxes socials. Finalment, el dossier dedica un quart apartat al testimoni d'Alan Kanjo, un kurdocatalà de Calafell, amb arrels a Kobane, que explica el documental que ha està gravant en aquesta ciutat on té família i on ha viatjat en diferents ocasions.

01/03/2015

Opinió Presència

Vint anys de ‘caloré' del PP

En el dia de hui, el món faller valencià viu la seua primera cita festiva a la plaça de l'Ajuntament. Una institució governada i presidida des de fa dos decennis per l'única alcaldessa del planeta que és capaç d'errar tres de cada dues paraules quan s'adreça en valencià als seus administrats. L'episodi viscut diumenge passat al cadafal muntat davant les Torres dels Serrans de la capital del Túria, ha voltat per les xarxes socials com un meteor i, en pocs dies, els cibernautes han creat tota mena d'acudits i fins i tot d'imatges amb la mítica frase “el caloré del veran”. Ara comença a entendre la societat valenciana, que Rita pren refrescos tocadets d'alguna cosa més que no llimonada.

01/03/2015
Premi Presència
de Periodisme 2014

Llegiu les bases

Més informació

Última portada

Presència és una capçalera històrica de la premsa en català a punt de complir els cinquanta anys d’existència de la mà d’El Punt Avui i Hermes Comunicacions.

Actualment és la revista dels diumenges d’El Punt Avui i Diari d’Andorra. Un setmanari que defuig la superficialitat que caracteritza els suplements dominicals i s’acosta molt més a una revista d’informació, tractant els temes amb rigor i seriositat i, sempre que és possible, lligats amb l’actualitat.

Presència està composada per diferents blocs. Un de general amb un ampli dossier setmanal on es tracta un tema amb profunditat, sovint amb més de deu pàgines i seccions dedicades a la informació internacional, de societat, política, comunicació, gent, salut, noves tecnologies i la xarxa.

De Presència en destaca també un ampli bloc d’opinió, amb articles de Miquel Riera, Andreu Mas, Joan-Lluís Lluís, Carles Ribera, Tura Soler, Ramon Rovira, Eva Vàzquez i Xevi Planas.

Un tercer bloc és Sortim, sobre festes, tradicions, cultura popular i oci, amb una agenda exhaustiva d’actes d’arreu dels Països Catalans.

La revista es tanca amb “Catalonia Today”, quatre pàgines en anglès amb reportatges , opinió i entreteniments lingüístics en col·laboració amb la revista Catalonia Today i “Petits i grans”, quatre pàgines amb continguts de divulgació, educatius i d’esbarjo per a pares i fills.

El director de Presència és el periodista Miquel Riera.