Dossier

El mapa mural

Mapes de país

Presència publica aquesta setmana un ampli dossier sobre la cartografia dels Països Catalans. La revista comença fent un recorregut per la cartografia històrica on s'han representat els Països Catalans, des del primer mapa que es té constància del 1883, fins els més actuals, com un de l'Institut Cartogràfic de Catalunya i la Fundació Irla, publicat l'any 2010. Entre els mapes que recuperar hi ha un dels més populars, realitzat l'any 1962, en ple franquisme, per Antoni Bescós i publicat per l'activista Joan Ballester i Canals. Tot i la clandestinitat amb què va ser editat i distribuït va arribar un munt de llars del país. Un altre mapa molt destacat és el que va publicar l'any 1920 l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana. Un article de Vicent Partal, director de Vilaweb, publicació que ha col·laborat en el dossier, recorda que “hi ha una unitat geogràfica, cultural, social i econòmica que simplement no pot ser disfressada per la superestructura política”. També destaca que “quan et poses a mirar mapes dels Països Catalans la cosa que sorprèn més és la naturalitat amb què reapareixen cada cop que la geografia supera la política”. En una segona part del dossier la revista recupera alguns dels mapes més curiosos que s'han editats dels Països Catalans així com els que ens situen en el marc europeu. Una entrevista amb Rafael Company, llicenciat en història de l'art i autor del llibre “Cartografia, ideologia i poder” sobre els mapes del Touring Club italià manipulats pel govern feixista de Mussolini. Company afirma, entre altres coses, que “els mapes no són innocents i molt menys un refugi de cientificitat absoluta com hom podria sospitat d'entrada.”

22/02/2015
Premi Presència
de Periodisme 2014

Llegiu les bases

Més informació

Última portada

Presència és una capçalera històrica de la premsa en català a punt de complir els cinquanta anys d’existència de la mà d’El Punt Avui i Hermes Comunicacions.

Actualment és la revista dels diumenges d’El Punt Avui i Diari d’Andorra. Un setmanari que defuig la superficialitat que caracteritza els suplements dominicals i s’acosta molt més a una revista d’informació, tractant els temes amb rigor i seriositat i, sempre que és possible, lligats amb l’actualitat.

Presència està composada per diferents blocs. Un de general amb un ampli dossier setmanal on es tracta un tema amb profunditat, sovint amb més de deu pàgines i seccions dedicades a la informació internacional, de societat, política, comunicació, gent, salut, noves tecnologies i la xarxa.

De Presència en destaca també un ampli bloc d’opinió, amb articles de Miquel Riera, Andreu Mas, Joan-Lluís Lluís, Carles Ribera, Tura Soler, Ramon Rovira, Eva Vàzquez i Xevi Planas.

Un tercer bloc és Sortim, sobre festes, tradicions, cultura popular i oci, amb una agenda exhaustiva d’actes d’arreu dels Països Catalans.

La revista es tanca amb “Catalonia Today”, quatre pàgines en anglès amb reportatges , opinió i entreteniments lingüístics en col·laboració amb la revista Catalonia Today i “Petits i grans”, quatre pàgines amb continguts de divulgació, educatius i d’esbarjo per a pares i fills.

El director de Presència és el periodista Miquel Riera.