Societat

castells

El fet casteller és l'estrella de les Decennals de Valls

La trobada de 54 colles, un simposi internacional i l'actuació del dia de la patrona obren el programa d'actes

La capital de l'Alt Camp es reivindica com l'autèntic bressol dels castells

La Candela més castellera! Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela que se celebren des d'ahir i fins al 6 de febrer a Valls tindran un marcat accent casteller. De fet, la trobada multitudinària de colles i l'actuació de les dues formacions vallenques com a plats forts, més un simposi acadèmic i una fira fan dels castells l'element estel·lar de l'edició d'enguany. Serà un dels plats forts de la festa, que va viure ahir el tret de sortida amb el pregó.

“Els aficionats tindran de tot, perquè la Candela d'enguany conté molts actes relacionats amb els castells i d'àmbits distints, per aconseguir que l'ambient casteller es palpi a tota la ciutat”, explica a l'Avui el director artístic de les Decennals Candela 2011, Jordi Bertran. El propòsit de l'organització és aprofitar el marc de la festivitat de la patrona vallenca perquè Valls reivindiqui amb tota la pompa la seva condició de bressol dels castells, dos mesos després que el fet casteller fos declarat patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco.

L'acte més participatiu dels que s'han programat és la Trobada de Colles Castelleres dels Països Catalans, que tindrà lloc demà. Hi han confirmat la seva presència 54 formacions procedents del Principat, les Balears i la Catalunya Nord, que es calcula que hi desplaçaran uns 6.500 castellers. Està previst que les colles aixequin un pilar de salutació a la plaça del Blat i que, posteriorment, surtin en dues cercaviles fins al monument dels Xiquets de Valls. Allí, les colles aixecaran simultàniament un castell que, com a màxim, podrà ser de vuit pisos. Tant les dues colles de Valls com els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa han anunciat que intentaran construccions d'aquesta alçada.

Avui mateix, les Festes Decennals acolliran el primer Simposi Casteller, que es durà a terme en una intensa jornada de matí i tarda amb la participació d'investigadors, estudiosos i altres convidats que l'organització considera “persones destacades del món casteller”. Els participants en aquest fòrum debatran, en taules rodones i ponències, sobre tres àmbits de treball: els mitjans de comunicació i els castells, la relació entre la tradició i la modernitat castellera i, per últim, la internacionalització del fet casteller, un àmbit que comptarà amb la participació d'investigadors vinguts de països com Itàlia, d'Alemanya o de Nigèria. Obrirà el simposi l'escriptor i periodista Josep Maria Espinàs.

D'altra banda, des d'ahir i fins al dial 30 de gener, les Festes Decennals de la Candela acullen la primera Fira Castells, una iniciativa que reuneix una quinzena d'estands amb material divers relacionat amb el fet casteller com llibres, samarretes, jocs i altres peces de marxandatge, “amb l'objectiu de posar tots aquests objectes a l'abast de castellers i d'aficionats”, segons afirma Jordi Roigé, editor de la revista Castells, que és organitzadora de la fira.

Finalment, el programa casteller de les Decennals Candela 2011 tindran el seu colofó espectacular el dimecres 2 de febrer, festivitat de la Candela, pròpiament, amb l'actuació que a la plaça del Blat faran la Colla Vella i la Colla Joves, en el que serà el primer derbi del 2011.

Un encontre avançat, fora de temporada castellera, però que cap de les dues formacions es pren com un simple tràmit. Ans al contrari: totes dues han programant assaigs específics per presentar-se a la cita amb garanties de poder intentar castells de vuit de la gamma alta i, si és possible, amb alguna construcció de 9 pisos a punt. I és que un derbi és un derbi, encara que s'hi hagi d'anar amb abric i bufanda.

LES FRASES

Castellers i aficionats trobaran objectes molt diversos a la primera edició de FiraCastells
Jordi Roigé
editor de la revista ‘castells'
La Candela inclou molts actes i l'ambient casteller es palparà a tota la ciutat
Jordi Bertran
director artístic de les decennals 2011
8
pisos
és l'alçada màxima que podran tenir els castells que les colles aixecaran demà de manera simultània.
6.500
castellers
es desplaçaran a la capital de l'Alt Camp per participar demà a la trobada de colles dels Països Catalans.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a