Medi ambient

Medi ambient

Nou rècord mundial de gasos que causen el canvi climàtic

La concentració de diòxid de carboni continua pujant tot i que la crisi n'ha reduït temporalment les emissions

Els experts alerten d'una evolució perillosa a una setmana de la cimera de Cancún

La concentració de diòxid de carboni a l'atmosfera va arribar l'any passat a un nou màxim històric de 387 parts per milió, un nou indicador de la gravetat del procés de contaminació que està provocant el canvi del clima, segons un estudi del Projecte Global Carboni (GCP, en les sigles en anglès) que publica avui la revista Nature Geoscience. L'estudi del GCP, balanç anual de les emissions mundials i de la concentració mitjana de diòxid de carboni a l'atmosfera, es considera internacionalment una de les referències científiques més importants en l'estudi de l'evolució dels gasos d'efecte hivernacle.

L'investigador català Pep Canadell, coautor de l'estudi i director executiu del GCP, ha recordat en declaracions a aquest diari des de Canberra (Austràlia) –seu d'aquest organisme–, que la concentració de diòxid de carboni a l'atmosfera “era relativament estable, al voltant de 280 parts per milió, abans de l'inici de la Revolució Industrial”.

Les emissions procedents de la combustió de combustibles fòssils o de la destrucció dels boscos ha anat incrementant la concentració d'aquest gas de manera constant durant els dos últims segles, amb una tendència a l'acceleració en les últimes dècades.

Durant l'any 2009, les emissions de gasos d'efecte hivernacle es van reduir en un 1,3% respecte al 2008 a causa principalment de la crisi financera internacional. “Tot i aquesta reducció d'emissions puntual, la concentració de diòxid de carboni a l'atmosfera continua augmentant i això ens obliga a intensificar la lluita contra el canvi del clima”, explica Canadell.

Les previsions indiquen que l'any 2010 les emissions de diòxid de carboni augmentaran en el conjunt del planeta un 3% i, “a aquest ritme, tenim menys de 20 anys de marge abans que el clima superi l'increment de dos graus, que es considera perillós”, indica l'investigador català. Les dades del GCP es fan públiques avui, quan tot just falta una setmana per a l'inici a Cancún de la cimera de l'ONU que estudiarà el futur del protocol de Kyoto.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.