Medi ambient

Medi ambient

Barcelona caçarà porcs senglars amb arc i fletxa

Es tracta d'una de les mesures excepcionals proposades per la Generalitat per posar fi a la presència elevada d'aquests animals

A Barcelona no es poden fer batudes amb armes de foc

“La població de porcs senglars no disminueix i cal actuar perquè són animals salvatges i per tant hi ha un risc potencial que causin danys”, explica el director de Medi Natural i Biodiversitat de la conselleria d'Agricultura, Josep Escorihuela. Entre les mesures que Medi Natural ha proposat per reduir el nombre d'aquests animals a Barcelona, declarada zona de seguretat del parc de Collserola i on, per tant, no es poden fer servir armes de foc, hi ha les captures controlades amb arc i fletxa. Es tracta d'una forma de captura molt més discreta que fer-ho amb armes de foc, segura i amb resultats efectius d'acord amb les proves que s'han practicat al llarg dels últims dos anys en indrets concrets com ara el camp de golf de Sant Cugat o als entorns del centre d'informació del parc de Collserola, a Vallvidrera, explica el cap d'Activitats Cinegètiques, Ricard Casanovas.

L'objectiu ara és crear una comissió tècnica amb la participació de la Generalitat, el Consorci de Collserola i l'Ajuntament de Barcelona amb una especial representació dels districtes que pateixen la presència més elevada de porcs senglars. Aquest tipus de captura aniria a càrrec d'especialistes, es faria en horari nocturn i a les zones de pas de porcs senglars que ja té detectades la Generalitat.

La comissió estudiarà, valorarà i s'encarregarà de fer un seguiment de les mesures extraordinàries que s'han previst per reduir la població de porcs senglars. Un paquet de propostes que també inclou la instal·lació de xarxes trampa i el tancament perimetral dels recintes més exposats a la presència d'aquesta animals.

Les proposta arriba en un moment en què la presència de porcs senglars a la trama urbana de Barcelona s'ha triplicat, segons les dades que l'Ajuntament va donar a conèixer en la comissió de Medi Ambient celebrada la setmana passada. Segons fonts de l'Ajuntament, l'any 2009 es van registrar 199 deteccions de porcs senglars, mentre que el 2010 la xifra va ser de 540. Una xifra que no és compartida per la Generalitat, si bé aquesta administració admet que el nombre de captures de porcs senglars, ja sigui a través de batudes controlades, atropellaments o períodes extraordinaris de caça, va pujant any rere any.

La principal causa d'aquest augment del nombre de deteccions és, segons no es cansa de repetir Casanovas, la domesticació del porc senglar provocada per la facilitat amb què aquests animals troben l'aliment, ja sigui al costat dels contenidors de brossa o perquè són els mateixos ciutadans els que els hi deixen restes de menjar a prop. Per aquest motiu Medi Natural també proposa campanyes d'informació i, en últim cas, la imposició de sancions.

LA XIFRA

540
deteccions
s'han fet de porcs senglars a Barcelona el 2010 respecte de les 199 que es van registrar el 2009.

LA FRASE

Es tracta d'una zona molt humanitzada que, per tant, requereix mesures excepcionals
Josep Escorihuela
director general de medi natural
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.