Urbanisme

El POUM relligarà Calafell i Segur per fer-ne un sol nucli

El nou pla urbanístic prioritzarà la construcció d'equipaments a les urbanitzacions que ara són de primera residència, i reduirà i ressituarà a la plana el sòl edificable ara previst a la muntanya

Calafell i Segur es fusionaran físicament per esdevenir un sol nucli urbà. Així ho preveu, si més no, el pla d'ordenació urbana municipal que dilluns va aprovar definitivament la comissió territorial d'Urbanisme de Tarragona a condició que l'Ajuntament introdueixi diversos retocs en el document. El text refós contemplarà, això sí, la voluntat municipal de “reduir notablement el sòl per poder créixer, sobretot a les cotes més altes del terme”, explica Pere Solà, director general d'Urbanisme, el qual comparteix plenament l'objectiu. La planificació reservarà al final 120 hectàrees de sòl urbanitzable nou –el pla del 1989, per exemple, n'incloïa 364 i, el vigent actualment, 223–, amb la qual cosa el sòl urbanitzat serà de 1.080 hectàrees en total, tot just 53 més que el pla actual. La previsió és que es puguin construir 3.815 habitatges nous.

“Al seu temps, les urbanitzacions de vacances, que ara s'han transformat en gran part en primera residència per la bona accessibilitat a Tarragona i Barcelona, van créixer als turons, i ara es volen garantir equipaments per a la gent que ja hi viu, sobretot les parelles joves que demanen places escolars, però també gent gran”, exposa Solà. A aquest efecte, el pla proposa reduir el nombre de construccions de més urbanitzacions als turons, per situar el sòl urbanitzable a la zona més plana entre Calafell i Segur. “La idea és crear una estructura urbana, amb edificis i equipaments, que soldi tots dos nuclis i trenqui la dicotomia actual”, resumeix la màxima autoritat urbanística catalana.

Les puntualitzacions

Les principals prescripcions d'Urbanisme, de fet, van en aquesta direcció. Una de les “operacions més importants” és la que es farà, per exemple, a la Coma Farella, al costat de la discoteca Louie Vega. S'hi traslladarà bona part del sostre edificable previst a la part de muntanya del Turó dels Sants, on només es permetran equipaments, i el pla parcial passarà de 387 a 488 habitatges. El nombre total quedarà reduït així de 840 a 750, una part dels quals, a més, hauran de ser de protecció oficial. L'altre gran canvi és al sector dels Cirerers, sobre la riera de la Graiera, uns terrenys de 246.000m² de sòl urbanitzable que l'Ajuntament ha decidit aprofitar com a tals –a canvi, però, d'una cessió del 60% del total per a altres usos–, després que el pla director urbanístic del sistema costaner deixés la decisió a les seves mans. Per tirar-ho endavant haurà de variar el traçat actual de la carretera i crear un bulevard nou. Els 1.200 habitatges previstos es faran a la part de sobre, i el de sota, al damunt de l'eix de la riera, només es podrà destinar a equipaments i espais lliures.

El govern, d'altra banda, també ha exigit al consistori que “identifiqui els sòls amb pendents excessius” en algunes urbanitzacions dels turons que ara estan habilitades com a sòl urbanitzable, però que “no reuneixen condicions per edificar-hi”, segons Solà. “El pla ha de fixar quins sòls són aptes en funció de la topografia i, si no tenen les condicions, s'han de desqualificar expressament per a aquest ús, o de traslladar a altres zones”, exigeix.

L'alcalde, satisfet

L'alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, s'ha mostrat molt content per l'aprovació del pla, i minimitza les correccions introduïdes: “Són qüestions de detall, i cap no toca la filosofia general del POUM; en realitat, es tracta d'autèntiques millores que aprofundeixen en la nostra idea de posar sostre al creixement de Calafell, i establir un model de municipi més sostenible”.

L'Ajuntament confia a haver enllestit el text refós “en un mes o mes i mig”, per dur-lo tot seguit al ple i poder-lo publicar al DOGC –perquè entri en vigència i es pugui reobrirí el període de sol·licitud de llicències– abans d'acabar el mandat.

LA XIFRA

3.815
habitatges nous
preveu el POUM de Calafell, repartits en 120 ha. En total, n'hi haurà 1.080 de sòl urbanitzable
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.