Salut

El nou hospital Trueta, en suspens almenys fins al 2013

El conseller Ruiz addueix raons econòmiques per ajornar les obres de construcció del nou hospital de referència de la regió sanitària de Girona

Aquest any s'havien de fer els primers enderrocs

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va confirmar ahir una decisió que, de fet, feia dies que estava anunciada: l'ajornament sine die de les obres de construcció del nou hospital de referència a la regió sanitària de Girona, el Josep Trueta. El conseller Ruiz va justificar aquesta decisió, que també afecta l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa, adduint raons econòmiques. “Aparcarem aquestes inversions en el calendari. No les qüestionarem, sinó que, en funció de les disponibilitats econòmiques, posarem un nou timing de realització d'aquests projectes. Nosaltres sabem, certament, que en els propers dos anys l'economia del país no es recuperarà i, per tant, que no començarem a créixer, si tot va bé, fins a partir del 2013. Per tant, a partir del 2013 revisarem una altra vegada aquest calendari per veure si el podem avançar o no”, va manifestar ahir en declaracions a Catalunya Ràdio.

El nou Trueta era el projecte estel·lar del mandat de l'exconsellera de Salut Marina Geli per a les comarques gironines. En el seu mandat, el projecte va experimentar diversos retards a causa, ja aleshores, de les retallades pressupostàries. Però un mes i mig abans de les eleccions, Geli va presentar el projecte bàsic del nou Trueta amb un nou calendari.

D'acord amb el darrer calendari, aquesta primavera s'havien de col·locar, a l'aparcament de Mifas annex al centre, un total de 74 mòduls prefabricats com a pas previ de les obres d'enderrocament dels equipaments propis del centre: el pavelló de govern i l'aparcament cobert. De fet, el servei Català de la Salut ja havia contractat a l'empresa Compact Habit el subministrament d'aquests mòduls. I els primers enderrocs del Trueta s'havien d'emprendre a final d'any. La segona fase havia d'anar encaminada a construir el nou edifici ambulatori i també comportava l'enderrocament d'una altra peça clau de les instal·lacions: l'edifici de l'Institut Català d'Oncologia (ICO). I en la tercera fase s'havia de construir la torre central amb les vuit plantes d'hospitalització i el tercer bloc del parc hospitalari, on està previst que hi hagi el servei d'urgències, l'àrea de malalts crítics, sales d'operacions i despatxos. Amb la tercera fase quedava aixecat el 60% de l'hospital nou, de 95.000 m². Un cop els tres blocs del nou centre hospitalari s'haguessin construït, s'havia de procedir a enderrocar el centre actual i habilitar, al seu lloc, una zona verda de més de 24.000 m². El nou Trueta, que havia de substituir l'actual, de més de 50 anys d'història, havia d'estar a punt entre el 2015 i el 2016. Aquest ambiciós projecte requereix una inversió de 250 milions d'euros.

LA XIFRA

250
Són els milions d'euros
que costarà el nou hospital que ha de substituir l'actual Trueta, de més de 50 anys.

L'ANY

2013
A partir d'aquest any
el govern de CiU es replantejarà la possibilitat de desbloquejar les obres del nou Trueta.

Una frenada anunciada

Les manifestacions que Boi Ruiz va fer com a nou conseller de Salut en el govern de CiU ja van fer pensar, des d'un primer moment, que la construcció de nous equipaments programats per l'antic govern experimentaria un important reajustament, perla necessitat que té la Generalitat de contenir la despesa pública. La sanitat catalana és un dels temes que han concentrat més comentaris del nou govern a l'hora de redimensionar els pressupostos.

De fet, mentre CiU va ser a l'oposició ja hi havia veus discordants sobre el projecte de construcció del nou Trueta tal com l'havia concebut l'exconsellera Geli. Des de representants que es mostraven en contra que l'edificació del nou Trueta hagués de representar l'enderrocament de l'actual hospital, fins a d'altres més agosarats que plantejaven directament la suspensió del projecte a causa de la crisi. El dia que Geli va presentar el projecte bàsic de construcció, la senadora de CiU Rosa Núria Aleixandre va qüestionar, després de l'acte, la viabilitat del nou hospital i va augurar que si el seu partit governava es prendrien decisions molt dures.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.