Societat

Els nous catalanoparlants, a favor de la immersió lingüística

La plataforma Veu Pròpia defensa l'actual model educatiu i rebutja la sentència mutiladora del Suprem

Denuncien el “cinisme i la hipocresia” dels que només defensen el bilingüisme “allà on el català és hegemònic”

La plataforma Veu Pròpia, que reuneix persones que han adoptat el català com llengua habitual malgrat no ser la pròpia, ha reivindicat aquest diumenge el model d'immersió lingüística de l'educació catalana per a assegurar el seu aprenentatge.

En un comunicat fet públic al seu web ha expressat que és “una eina indispensable per a garantir l'aprenentatge de la llengua catalana de les persones que no tenen el català com llengua d'origen”, pel que ha rebutjat la sentència del Tribunal Suprem (TS) que exigeix que el castellà sigui la llengua vehicular en el sistema educatiu català.

Per a l'entitat, el sistema actual permet que tots els alumnes aprenguin el català “en una societat en la qual la llengua castellana és obligatòria i hegemònica, com a conseqüència d'uns esdeveniments polítics molt concrets”.

Ara, afirmen, s'evita la discriminació lingüística, ja que tots els nens aprenen les dues llengües en un model “lloat per mestres i pedagogs, que ha ajudat a cohesionar la societat, evitant la seva fractura en funció de la llengua”.

A més, lamenten que defensar el dret a escollir la llengua en l'escola és una excusa per a imposar el castellà a Catalunya, “quan la llengua amenaçada per tres segles de persecucions continua sent avui en dia el català”.

La plataforma també denuncia “el cinisme i la hipocresia dels suposats defensors del dret a escollir la llengua materna en l'ensenyament” com Convivència Cívica Catalana, Ciutadans, el Partit Popular i d'altres grups afins, “ja que només defensen el dret d'escollir el castellà a Catalunya”. També critiquen “el cinisme i la hipocresia dels suposats defensors del bilingüisme que només el defensen en aquells espais on el català, malgrat les dificultats, ha aconseguit tenir més pes o esdevenir hegemònic”.

A més. l'entitat assenyala que als territoris on l'idioma dominant s'ha usat com llengua vehicular com el castellà al País Valencià o el francès a la Catalunya Nord, el català es troben “greument amenaçat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.