Successos

successos

Vaixell a la deriva, amb ferit rescatat, davant de Palamós

Un foc a màquines deixa el vaixell de càrrega, de bandera panamenya, sense control a primera hora del matí d'ahir

El ferit, el primer oficial de màquines, ha estat rescatat al tercer intent dels helicòpters, a les 6 de la tarda

Salvament Marítim, que depèn del Ministeri de Foment, coordina l'assistència al vaixell de càrrega Haci Koksal Mataraci, després que fos informat a les 8 hores i 10 minuts del matí d'ahir que es trobava a la deriva a unes 43 milles de la costa de Palamós, arran d'un incendi a la sala de màquines. Un incendi que va afectar un dels 16 membres de la tripulació. El mariner ferit va poder ser evacuat, després de tres intents d'un helicòpter, a les sis de la tarda, i traslladat a l'hospital de Santa Caterina de Girona, on ja no li sagnava el nas i li van fer unes analítiques.

Tan bon punt es va tenir coneixement de la crida d'ajuda de part del vaixell, el centre de coordinació de Salvament Marítim ubicat a Barcelona va iniciar l'actuació d'assistència a l'esmentat vaixell, que havia sortit unes hores abans del port de Tarragona en direcció al port de Fos, prop de Marsella.

La primera acció del centre de coordinació va ser enviar el seu helicòpter Helimer 204, que té la base a Reus, de cara a realitzar l'operació de rescat del ferit, ja que es deia que es trobava molt malament. El mal temps, amb ràfegues fortes de tramuntana i onades de 8 metres, va fer que l'helicòpter hagués de tornar a reposar gasolina. I ho va fer a l'aeroport de Girona. Mentrestant, el centre va enviar un altre helicòpter amb base a Palma. Però tampoc, a causa del mal temps, no va poder evacuar el ferit.

Al mateix temps, el centre de coordinació va enviar tres embarcacions d'intervenció ràpida i un remolcador. Eren els salvamar Sirius, amb seu a Palamós, i Mintaka, amb seu a Barcelona, i el guardamar Polimnia i el remolcador Punta Mayor.

Davant els dos fracassos inicials, es va mirar d'acostar el remolcador al vaixell per poder frenar el seu vaivé constant arran de la manca de control i el mal temps, i així permetre, en un tercer intent el rescat del ferit amb l'helicòpter de Reus. No va ser possible la maniobra per evitar el moviment del vaixell a la deriva, però l'helicòpter va decidir novament intentar el rescat del ferit. A les 6 de la tarda, l'Helimer 204 s'emportava finalment el mariner ferit cap a l'aeroport de Girona per, seguidament, ser ingressat al Santa Caterina, per fer-li un reconeixement complert.

Respecte al vaixell, l'armador del mercant va decidir al vespre contractar un remolcador a Tarragona que es preveu que arribi a la zona avui al matí. Mentrestant, el remolcador Punta Mayor restarà tota la nit escortant-lo per garantir-ne la seguretat.

Un vaixell amb 21 anys de vida i 16 tripulants

El vaixell a la deriva havia sortit la matinada d'ahir divendres del port de Tarragona en direcció al port de Fos, prop de la ciutat francesa de Marsella. L'embarcació, que es diu Haci Koksal Mataraci, va ser construïda l'any 1990. Inicialment, el vaixell es deia Histria Onyx i tenia bandera de Malta.

El vaixell panameny fa 86 metres d'eslora, 14 de mànega i 4,5 de calat, amb un desplaçament de 3.114 tones i una velocitat mitjana de 9,7 nusos. El seu port és a Alexandria. En aquest viatge, en què el vaixell no portava cap càrrega, hi anava una tripulació integrada per 16 persones, tots ells d'origen turc, com el mateix nom de la nau.

Però cap a les 8 del matí, es va produir un foc a la sala de màquines que va afectar els motors de l'embarcació. Això va provocar que el vaixell quedés a la deriva, davant una mala mar, a causa de la forta tramuntana, a part de ferit un dels integrants de la tripulació, que en un principi es va pensar que estava molt greu en no poder-li aturar una hemorràgia.

En el moment de demanar auxili, l'embarcació es trobava a unes 70 milles de Barcelona i 43 milles de Palamós. En un primer moment, a part de tot el desplegament de Salvament Marítim, hi ha constància que dos vaixells mercants que passaven per la zona es van desplaçar cap al vaixell panameny per si calia ajudar-los, ja que en un principi es comentava que podria esfondra-se davant el mal temps que regnava.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.