Política

La fiscalia pretén inculpar el tresorer de CDC i Àngel Colom pel cas del 4%

Demana al jutge instructor que obri una investigació separada pel tema del finançament

Veu indicis que Millet gestionava comissions entre Ferrovial i el partit

El cas del 4%, de suposat finançament irregular de CDC a través del Palau de la Música i Ferrovial, va irrompre ahir definitivament en la precampanya electoral. I ho va fer en forma d'escrit de la fiscalia al jutjat d'instrucció 30 de Barcelona, per demanar que el jutge obri una investigació específica sobre aquests fets i citi com a imputats el tresorer de Convergència, Daniel Osàcar, i l'actual responsable d'immigració del partit, Àngel Colom.

Després d'analitzar la documentació, la fiscalia creu que apareix de manera evident un cas de comissions il·lícites que “s'haurien satisfet per o per a l'adjudicació de determinades obres públiques d'envergadura”. Ferrovial hauria pagat, Millet i Montull haurien cobrat i, a la vegada, haurien liquidat una comissió “a persones afins a la formació política en el govern en el moment de les adjudicacions”.

En concret, es posa sota sospita l'adjudicació de les obres de la línia 9 del metro i de la Ciutat de la Justícia, una obra adjudicada per Regs de Catalunya i un pavelló de Sant Cugat. En tots aquests casos es van trobar documents en possessió de Millet i Montull que demostrarien que des del Palau es feia un seguiment sobre l'adjudicació de l'obra i el pagament de comissions de fins a un 4%.

La fiscalia considera que “una gran part” dels diners que Ferrovial pagava al Palau en concepte de patrocini sortien després amb destinacions diverses i amb mètodes diferents. El primer mètode era el del pagament en efectiu o amb talons al portador que s'haurien entregat a “determinades persones que podrien estar vinculades a les finances d'una formació política”.

2,8 milions

El segon mètode és el pagament de factures per serveis inexistents a diverses empreses, i el tercer mètode és el pagament a la fundació de CDC, que no “desenvolupava cap de les activitats” que apareixien en el conveni signat amb el Palau.

El peritatge fet per Hisenda estableix que l'entorn de CDC hauria pogut rebre del Palau fins a 2,8 milions d'euros. La quantitat més alta es va entregar a una persona identificada com Daniel i que es creu que seria Osàcar. Aquest sempre ho ha negat.

En el cas d'Àngel Colom es vol investigar el conveni per valor de 75.126 euros que va signar amb el Palau i que era “del tot aliè a les finalitats de la institució musical”.

Turull denuncia pressions polítiques a la fiscalia

El diputat de CiU Jordi Turull va assegurar que té constància que la fiscalia ha rebut pressions per demanar la investigació sobre les finances convergents abans de les eleccions. “S'han redoblat esforços per intentar que el tema aparegui en plena campanya i es posi en dubte el nom de CDC”.

El PSC i ICV van coincidir ahir a instar Artur Mas a donar explicacions sobre el tema. El socialista Joan Ferran va considerar “urgent i imprescindible, per higiene democràtica, una explicació convincent del candidat de CiU a tots els ciutadans”. També des del PSC, la consellera i número dos, Montserrat Tura, va trobar “raonable” en vista de les proves que es vulgui investigar les finances convergents.

Per part d'Iniciativa, Laia Ortiz va acusar el líder convergent d'haver “mentit” sobre aquest afer, i va definir d'“impresentable” l'actitud amb què CiU ha afrontat aquest cas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.