Política

ICV-EUiA durà la reforma hipotecària al Parlament

Els ecosocialistes volen que es cancel·li el deute als desnonats per impagament

Joan Herrera, líder d'ICV-EUiA, va presentar ahir una proposició de llei al Parlament per tal de modificar la legislació hipotecària estatal. La iniciativa, que bascula sobre un doble eix –evitar la concessió d'hipoteques de risc i protegir els ciutadans afectats per desnonaments a causa d'impagament i deutes hipotecaris inassumibles–, es debatrà a l'hemicicle en les pròximes setmanes. La intenció és obrir una ponència conjunta perquè del Parlament en surti una proposta consensuada entre els grups i traslladar-la així al Congrés. Esquerra ja va recollir en una proposta similar la iniciativa ecosocialista, malgrat que en el cas dels republicans s'advocava per modificar la llei d'enjudiciament civil.

Herrera va assegurar que confia que la mesura tirarà endavant tenint en compte que el president del govern, Artur Mas, es va comprometre “a modificar-la” en el seu discurs d'investidura.

Concretament, Iniciativa vol incrementar els marges per considerar que els ingressos d'una família són inembargables i permetre als propietaris que no es poden fer càrrec de la factura hipotecària alliberar-se del deute un cop ja han perdut la propietat de l'habitatge. A banda, també proposa camins alternatius per a la resolució dels impagaments, com ara quedar-se l'habitatge en règim de lloguer o usdefruit i satisfer el deute de manera ordenada i progressiva.

Amb el text es vol limitar la concessió de crèdits a persones que no comprometin més del 30% dels seus ingressos, per un termini màxim de 30 anys i sempre que la hipoteca no superi el 80% del valor de l'immoble.

La proposta és el resultat d'un acord assolit entre el partit d'Herrera i prop d'una vintena d'agents com ara la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca; membres de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona; l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes d'Estalvis i Assegurances; USOC; Consorci de l'Habitatge de Barcelona; Fundació Arrels; CCOO, i l'Observatori DESC de la Unesco.

El portaveu d'ICV-EUiA en Habitatge, Salvador Milà, va afirmar que “el sistema financer ja aplica algunes d'aquestes alternatives” amb motiu de l'augment i la pèrdua de valor del seu parc immobiliari, i va pronosticar que les execucions d'hipoteques es podrien duplicar aquest any respecte al 2010 i superar les 40.000.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.