Política

Rubalcaba dóna crèdit al gest d'ETA però nega la verificació

El vicepresident insta la banda a oblidar el vell esquema de negociació perquè “el passat no tornarà”

Manté que el text és “insuficient” perquè Batasuna torni a la vida legal

Davant el secret de domini públic que les festes de Nadal no acabarien sense un comunicat d'ETA, la Moncloa havia disposat un protocol de resposta d'acord amb el qual si el contingut tenia entitat seria el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, qui el valoraria d'urgència. Dues hores després de la seva publicació, Pérez Rubalcaba compareixia a la seu del Ministeri de l'Interior per considerar que “no és una mala notícia però no és la notícia” i per rebutjar taxativament la verificació internacional del desarmament que ofereix ETA com a última novetat.

Com a vicepresident i ministre de l'Interior, Rubalcaba va oferir una rèplica d'urgència en una breu declaració que no duia escrita i després de la qual no va acceptar cap pregunta. Però sí que va concedir un simulacre de roda de premsa en què ell mateix es formulava les preguntes i les respostes. “Si em pregunten si estic més tranquil avui que ahir, els diré que sí. Si em pregunten si això és el final d'ETA, els diré que no. I si em pregunten si això és el que esperava la societat, els diré rotundament que no”, va recitar.

Tot i que el comunicat d'ETA no cita Batasuna, Rubalcaba coneix la urgència de la coalició il·legalitzada de tornar a les institucions. Segons ell, però, el text és “insuficient” per a Batasuna, que té dues opcions: condemnar la violència o que ETA plegui. També va dir que ETA té les mateixes pretensions de sempre –l'autodeterminació– i es manifesta amb la mateixa “arrogància”.

No a la vella negociació

Rubalcaba, fitxat per Felipe González el 1993 després de les negociacions d'Alger i que a l'oposició va gestar amb el PP el pacte antiterrorista del 2000, va traslladar a la banda terrorista que el vell esquema de negociació amb l'Estat no es repetirà. “El passat no tornarà mai”, va reblar.

Tot i que va donar crèdit al pas d'ETA amb el gest de personificar la rèplica, Rubalcaba no es va estar de reescriure els adjectius amb què l'organització acompanya l'alto el foc –“permanent, general i verificable”– del setembre. “L'únic comunicat que volem llegir és el que declari el final irreversible i definitiu”, va dir. I va rebutjar taxativament qualsevol verificació del desarmament d'ETA per un comitè internacional. “En un estat de dret, qui verifica el desarmament són les forces i cossos de seguretat”, va advertir a l'entorn d'ETA seduït per mediadors com Brian Currin. En converses informals, Rubalcaba ha ridiculitzat amb cruesa l'exercici de personalitats com ara premis Nobel de la pau que verifiquen desarmaments, perquè ho veu una teatralització.

Rebutjo la verificació internacional; en un estat de dret verifiquen el desarmament les forces de seguretat
L'únic comunicat d'ETA que volem llegir és el que declari el final irreversible i definitiu, i això no ho ha fet, no ho ha fet
Si em pregunten si és el que esperava la societat, els diré que rotundament no, no és una mala notícia però no és la notícia
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.