Política

L'IEC, pel dret a decidir davant la involució

Acusa els poders espanyols de voler homogeneïtzar la cultura

Anima a reclamar el dret a l'autodeterminació

Les agressions que està patint Catalunya des de la sentència del Tribunal Constitucional i la uniformització que pretenen impulsar, amb més o menys contundència, el PP i el PSOE han fet reaccionar una de les entitats culturals més importants del país. L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) anima els ciutadans a defensar el dret a decidir davant la “involució” de l'Estat de les autonomies, que últimament ha tingut el seu punt àlgid amb les sentències del Suprem contra la immersió lingüística i les dures propostes centralitzadores d'Aznar.

L'IEC va fer pública ahir una declaració sobre els drets del poble català en què enarbora la bandera de l'autodeterminació i recorda que cadascun dels territoris en què està dividida la nació catalana té la potestat “legítima” de decidir de quin estat vol formar part. Un dels punts sobre els quals se sustenta aquest argument és la
Carta de les Nacions Unides, que garanteix aquest dret per als pobles.

L'entitat, segons l'escrit, ha fet ara aquest pas endavant després de comprovar l'ofensiva espanyola per potenciar una “homogeneïtzació” lingüística i cultural “contrària als principis de diversitat”.

Poca pluralitat

En aquest sentit, l'Institut alerta que cada vegada hi ha més pressió contra Catalunya, la identitat i el finançament, i que la “involució” posa en perill el futur col·lectiu del país. També es mostra preocupat pel sistema educatiu català, que ha estat posat en dubte arran de les resolucions judicials del TS.

Atenent aquesta situació, la declaració fa una crida final a la ciutadania perquè exerceixi els seus drets d'autodeterminació i d'autogovern si ho creu necessari, i també s'adreça als polítics i els representants institucionals per tal que defensin “un estatus igualitari, dins o fora del marc estatal actual i en el context de la comunitat internacional”.

L'IEC va voler donar solemnitat a la presentació del manifest. El president, Salvador Giner, va estar envoltat d'altres dirigents, com els vicepresidents Joandomènec Ros i Mariàngels Vilallonga. Giner va desvincular el posicionament de qualsevol op-ció partidista i va puntualitzar que es tracta d'un
argumentari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.