cultura

La contra

El ‘Bestiolari' de Josep Vallverdú

Ahir es va presentar al Museu de la Vida Rural de l'Espluga una de les darreres creacions de l'escriptor lleidatà, el poemari en què l'autor retrata el seu bestiari particular

Bestiolari és el títol del darrer llibre de l'escriptor Josep Vallverdú (Lleida, 1923), conegut per la seva literatura per a joves. El volum publicat per l'editorial barcelonina Fil d'Aram es va presentar ahir a la sala d'actes del Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí en presència del mateix autor, que va definir l'obra com a “singular”, per dos motius bàsics; “perquè és irrepetible”, ja que Vallverdú va assegurar que no en faria cap més de semblant, i perquè, segons l'autor, “era un llibre no programat”.

L'escriptor Jordi Llavina va ser l'encarregat d'introduir els assistents –amb enginy i gràcia– en els continguts d'aquest nou llibre de Vallverdú, que conté una seixantena de petits versos il·lustrats sobre animalons que “són fruit de l'observació atenta i de coneixement de causa”, pròpies de l'escriptor lleidatà, que “sap molt bé del que parla, fent-ho sense adornaments, sense complicar-se gaire la vida i amb una rima amb molta gràcia”. La facilitat i la lleugeresa dels poemes que són vistos amb el punt de fina ironia i subtil humor propis de Josep Vallverdú caracteritzen el poemari Bestiolari, que es complementa amb gran mestria amb il·lustracions de l'escultor mataroní Manuel Cusachs –que el museu espluguí preveu exhibir més endavant, en una exposició gràfica– i amb pròleg de l'escriptor Pep Coll.

Els versos, fàcils de localitzar perquè estan ordenats alfabèticament, dibuixen animals de totes mides, fantàstics i reals. Cadascun dels animalons retratats per Vallverdú al poemari, “en situacions còmiques o fora de context”, en paraules de l'autor, formen part del seu bestiari particular; la mosca, l'ànec, el cavall, la gavina, el porc senglar, la balena, la girafa, el llop –gran protagonista en què l'autor aprofita el filó de la Caputxeta per fer-ne esment, o del conte La rateta que escombrava l'escaleta, al poema dedicat a la rata–. Abans d'arribar a la zebra, darrera de la llarga llista i la bestiola que l'escriptor dedica en homenatge al seu fill, “perquè és un dels seus versos favorits”, Vallverdú hi dóna cabuda a animalons que són força recurrents a la literatura universal, com ara el gat, sense oblidar-se de les bestioles preferides dels infants, el drac i el dinosaure.

Amb Bestiolari, Josep Vallverdú, que ha conreat tots els estils literaris, ha volgut crear una obra “que sigui útil a la quitxalla” i amb el desig “que els infants s'estimin les bèsties” i amb afany “d'educació patriòtica”, referint-se als versos dedicats al toro, “el toro de lluny i el toro de prop”. Segons l'escriptor lleidatà, la seva curiositat i afecte pels animals la mostrava des de ben petit, quan de camí a l'escola havia de recórrer tot Lleida i ho feia acompanyat dels gossos que s'anava trobant pel camí. La seva estima envers els animals també li ve –segons confessa– d'haver tingut un oncle veterinari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.