Cultura

Ester Pujol

La nova directora editorial del Grup 62 diu que apostarà pel llibre electrònic en català. L'empresa ha reduït la producció per la crisi

“Estem digitalitzant uns cent llibres al mes”

Ester Pujol és la nova directora editorial del Grup 62, en substitució de Fèlix Riera, ara al capdavant de l'ICIC. El relleu ha generat una reestructuració de la cúpula de l'empresa. Patrizia Campana assumeix la direcció de l'àrea infantil i juvenil i la vessant educativa del grup, mentre que Pujol –fins ara editora de Columna– es fa càrrec de la direcció editorial del llibre d'interès general i la direcció de màrqueting de tots els negocis del grup.

Per què la doble direcció?

És un moment de reorganització. La direcció general ha pensat, amb bon criteri, que l'àmbit de l'educació i la literatura infantil i juvenil podia créixer i tenir encara més entitat pròpia. Es tracta de reforçar aquesta àrea i que els llibres que en diem d'interès general quedin sota una altra responsabilitat. No es tracta tant de separar-ho per volum de feina sinó per estratègia del grup. Un dels objectius és créixer en l'àmbit infantil i juvenil. Ho hem fet els darrers anys, provant formats diferents, com el musical del Geronimo Stilton i altres operacions que han tingut molt èxit.

Apostar més fort pel llibre digital és una prioritat del grup?

Sí, nosaltres hi hem apostat molt des dels inicis i es poden trobar en format electrònic molts dels títols del nostre catàleg. De fet, estem introduint llibres en format EPUB a raó de pràcticament un centenar al mes, per tant l'aposta sí que és decidida. Com és sabut, la tecnologia avança molt ràpid, tot és a curt termini, però nosaltres hi volem ser. Amb prudència, però de manera decidida. Els llibres en català hi han de ser, tot i que representi una part molt petita encara. En global, el llibre digital significa actualment només un 1% del total. Penso que el paper no ha de témer i que conviuran els dos formats.

Quins reptes afronta?

L'objectiu principal és mantenir i fer créixer el grau de difusió dels autors, que són el nostre principal actiu. Cal que les seves obres –el seu talent– arribin al màxim nombre possible de lectors. També volem contribuir a prestigiar la literatura. El 2010 va ser molt bo per a la literatura catalana, amb novetats d'autors molt importants. Aquest any també combinarem els autors catalans amb una aposta ferma per les traduccions i farem especial èmfasi en el camp de la no-ficció. Una altra prioritat de la meva gestió és reforçar la identitat de cadascun dels segells del grup.

Quins seran els autors més importants d'aquest any?

La novel·la de Ramon Solsona, L'home de la maleta, premi Sant Jordi, és un llibre magnífic, amb el qual Solsona retrobarà molts lectors; un altre dels indiscutibles de la nostra literatura és Carme Riera; un valor consolidat i alhora emergent és Eduard Màrquez, amb una novel·la espectacular també; la segona novel·la de Najat El Hachmi, sens dubte molt esperada, complirà les expectatives; i em fa il·lusió la veu nova de Cristian Segura, amb El cau del conill. Volem ser també la casa dels novells i en aquest sentit hem fet gestos decidits. Puja una bona generació amb ganes de dir coses.

Com els ha afectat la crisi?

La crisi ha arribat al llibre, com en tots els àmbits. Una de les mesures ha estat mirar de fer menys llibres i acompanyar-los millor. En el conjunt del grup, l'any 2009 es van publicar 859 novetats i el 2010 han estat 834. La previsió per aquest any és de 782 títols.

Es publica massa al país?

No. La cultura catalana és molt dinàmica. Es produeixen llibres molt diferents i això és bo per a la normalitat a la qual aspirem.

Què s'ha de fer aquest Sant Jordi de Setmana Santa?

Estem parlant d'un descens de vendes d'entre el 10 i el 15% a tot arreu, no només a Barcelona. Segurament hi haurà desplaçaments, però la festa està molt arrelada. Nosaltres farem coses a Barcelona però també intentarem descentralitzar la festa; les llibreries del territori són molt importants i aquest any ho seran més que mai.

Tindrà substitut a Columna?

Evidentment. El pla editorial està fet i durant dos mesos simultaniejaré les dues responsabilitats. Encara no sabem qui assumirà el càrrec.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.