Articles

Any nou amb menys tabac

El nou any començarà amb més restriccions pel que fa al consum de tabac. A partir del dia dos no es podrà fumar als bars, restaurants, hospitals (com fins ara, només que tampoc a la rodalia), als locals d'oci, tot i que els casinos i altres sales de joc disposaran d'espais reservats (perquè els jugadors es facin passar els nervis fumant i no pas mossegant-se les ungles). Caldrà comprovar si amb aquesta normativa segueix decreixent-ne consum, però també serà bo d'estar amatents a certes contradiccions.

No és pas la primera ni la segona vegada que es dicten lleis contra el consum de tabac. Un reial decret de 1988 ordenava “limitacions en la venda i ús del tabac per a la protecció de la salut de la població”. Mentrestant, a l'Estat espanyol s'anaven conreant milers de tones de tabac, alhora que se n'anaven important també milers. Com a propina, i en concret l'any 1992, la UE va subvencionar el cultiu de tabac amb 90 milions d'ecus, quan l'euro encara no havia entrat en vigor.

Per una banda, la custòdia de la salut pública; per l'altra, el negoci i els impostos que proporciona. Malgrat aquesta contradicció tan palesa, s'ha comprovat que les campanyes de conscienciació dutes a terme pel sector sanitari han assolit que en dues dècades, des del 1990 fins ara, el consum entre els homes hagi passat del 50% al 31%. Pel que fa a les dones, el seu afany per assimilar els drets dels homes, sense seleccionar-los com cal, fa que en conjunt el consum no hagi disminuït, de manera que actualment, com el 1990, un 25% de les dones estan enganxades al tabac. Algunes han aconseguit sortir-se'n, però la quantitat que s'hi ha afegit supera proporcionalment la dels homes. Les teràpies antitabac que finança el Departament de Salut tenen un cost anual de 300.000 euros, càrrega financera que sens dubte coadjuva a la necessitat de posar fre als fumadors.

S'acabaran per fi els contrasentits entre la defensa de la salut i la preservació del negoci? De moment, als estancs encara s'hi poden trobar noies que promocionen marques de tabac. Fins quan? És que potser l'erari no pot prescindir del tot dels ingressos provinents del tabaquisme?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.