Política

Mas quadra l'executiu amb cinc consellers independents

El president fitxa Mascarell per a Cultura, Mena per a Empresa, Ruiz per a Salut i Fernández Bozal per a Justícia

El gabinet, que no tindrà portaveu, es reunirà demà per fer els primers nomenaments

El president de la Generalitat, Artur Mas, ja ha completat el sudoku del que vol que sigui el “govern dels millors”, amb onze consellers: quatre provinents de CDC; dos, d'UDC, i cinc independents. Aquests últims, els noms dels quals van transcendir ahir, són Pilar Fernández Bozal per a Justícia, Boi Ruiz per a Salut, Francesc Xavier Mena per a Empresa i Ocupació, i Ferran Mascarell per a Cultura, que se sumen al ja conegut titular d'Economia i Universitats, Andreu Mas-Colell. Els quatre consellers convergents són Lluís Recoder (Política Territorial i Sostenibilitat), Irene Rigau (Educació), Josep Lluís Cleries (Benestar i Família) i Felip Puig (Interior). Completen l'organigrama Joana Ortega (Governació i Relacions Institucionals) i Josep Maria Pelegrí (Agricultura i Medi Ambient), provinents d'UDC. Ortega exercirà com a número dos d'un executiu que no tindrà portaveu.

Els integrants del gabinet de la Generalitat prendran possessió del càrrec demà. Aprofitant l'avinentesa, celebraran demà mateix la primera reunió del consell executiu, en què s'aprovaran els primers nomenaments. Dijous o divendres es tornaran a reunir per prendre decisions administratives que no poden esperar a final d'any. Entre les tasques que ha deixat pendents per resoldre el tripartit de José Montilla, hi ha la revisió de les tarifes dels peatges i la pròrroga del pressupost.

Una gestació difícil

La confecció de l'executiu de Mas no ha estat fàcil. El líder de CiU va rebre el “no” d'algunes de les persones sondejades. I aquí van saltar algunes de les sorpreses. Començant per la més gran: el fixatge de l'exregidor i exconseller socialista Ferran Mascarell per a Cultura. Després de meditar durant el cap de setmana l'oferta que Mas li havia fet divendres, ahir Mascarell li va donar el “sí” definitiu, en una decisió que ha creat un gran malestar al PSC.

Les novetats, però, no acabaven aquí. El catedràtic d'economia i professor d'Esade Francesc Xavier Mena capitanejarà Empresa i Ocupació, una nova conselleria que haurà de treballar al costat de la d'Economia, que pilotarà un altre independent que ja havia estat, però, a l'executiu amb Jordi Pujol –a Universitats–, el catedràtic d'economia Andreu Mas-Colell. Al seu costat i per definir les polítiques econòmiques del nou executiu, hi haurà el consell assessor presidit per Salvador Alemany.

Com s'esperava, Mas també ha situat un independent al capdavant de l'àrea de Salut. I en aquest cas, com va avançar aquest diari, es confirma que serà el doctor en medicina i president de la xarxa hospitalària d'utilització pública de Catalunya (XHUP), Boi Ruiz, el que rellevarà Marina Geli en la responsabilitat. Ruiz, favorable al copagament sanitari i que ahir mateix ja va alertar que la crisi requerirà “sacrificis” de tothom, també tindrà –com Mas-Colell– un consell assessor en la seva matèria, en aquest cas liderat per Miquel Vilardell, president del Col·legi de Metges de Barcelona.

El nom més desconegut entre els independents és el de la nova consellera de Justícia. Es tracta de Pilar Fernández Bozal, l'advocada en cap de l'Estat a Catalunya. Hereta de la seva predecessora, Montserrat Tura, la millora de la situació a les presons i s'enfronta, entre altres aspectes, al repte de consolidar la Ciutat de la Justícia.

Definir competències

Els cinc independents completen un govern en què Mas ha incorporat UDC amb dues conselleries. Una, de pes, és la de Governació, a càrrec de Joan Ortega. A banda d'assumir les competències del departament que ha dirigit el republicà Jordi Ausàs, Ortega s'encarregarà també les relacions amb el govern espanyol –que amb el tripartit depenien de Joan Saura– i d'algunes competències de la Vicepresidència. A més, exercirà de presidenta de la Generalitat en funcions quan s'absenti Mas. L'altra conselleria que dirigeixen els socialcristians dependrà de Josep Maria Pelegrí: Agricultura i Medi Natural. Pelegrí ja va ser conseller de Governació de l'últim govern de Jordi Pujol.

L'equip del president acabarà de tancar avui els detalls de la distribució de competències de les conselleries. D'entrada, però, el departament de Pelegrí aglutinarà el gros de l'actual Departament de Medi Ambient, llevat de les matèries de la planificació i execució hidràulica, que formaran part de la cartera de Lluís Recoder, com l'habitatge. L'alcalde de Sant Cugat, que renunciarà avui mateix a l'alcaldia, saltarà a la primera línia de la política nacional, al capdavant de Política Territorial i Sostenibilitat.

Recoder s'estrenarà al govern igual que Josep Lluís Cleries. Mas, però, ha escollit també pesos pesants d'anteriors governs de Pujol, tot i que els ha situat en departaments diferents. És el cas de Felip Puig i d'Irene Rigau, a banda de Pelegrí. En el seu nucli de més estricta confiança, Mas té Francesc Homs com a secretari general de la Presidència i amb Germà Gordó com a secretari del govern.

LES XIFRES

11
són les conselleries
que formaran part del govern encapçalat per Artur Mas com a 129è president.
5
són els independents que
Mas incorpora al nou executiu, un d'ells, el socialista Ferran Mascarell.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona