Societat

SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

Ser major d’edat, no tenir antecedents penals i haver superat la formació inicial del programa CerclesCat, són els tres requisits bàsics per poder participar en un dels voluntariats més complexos i també interessants que fins ara es feien només a Barcelona i que ara s’estén a tot el territori català.

Es tracta de donar suport responsable a persones que han estat condemnades per delictes sexuals quan queden en llibertat perquè han complert la pena o assoleixen el tercer grau penitenciari. L’objectiu és dur a terme un acompanyament supervisat per contribuir a la seva reinserció i evitar reincidències.

El programa CerclesCat, impulsat gràcies a la col·laboració del Departament de Justícia, Drets i Memòria i gestionat per la Fundació Salut i Comunitat, ha donat tan bons resultats amb els interns procedents dels centres penitenciaris de Barcelona que ara s’ha obert també a les demarcacions de Girona, Tarragona i Lleida, on es busquen voluntaris que hi vulguin participar. El programa ja ha complert deu anys i s’ha pogut comprovar que el seu èxit en matèria de prevenció és “rotund” segons els impulsors. En aquesta dècada s’han creat 40 cercles a l’entorn de 40 membres centrals –que és com s’anomenen les persones penades que hi participen– amb un total de 312 voluntaris implicats. CerclesCat s’inspira en un programa pioner que es va iniciar al Canadà als anys noranta, també amb molt bons resultats. S’ha vist que els penats per delictes sexuals, que saben que s’enfronten a un rebuig social important quan surten de presó, es beneficien d’un període de transició en contacte amb aquests voluntaris, que els ajuden a trencar l’aïllament i, a més, permeten detectar potencials situacions de risc que potser no es detectarien d’una altra manera, perquè molt sovint els condemnats no s’acaben d’obrir amb tota confiança amb els professionals de la institució penitenciària.

Els membres centrals són sempre condemnats que han complert els seus programes de tractament a la presó i han reconegut la seva responsabilitat i la gravetat dels fets comesos. Els cercles estan formats per quatre o cinc voluntaris i s’intenta que siguin de perfils diversos, com el conjunt de la societat. Inicialment les sessions són un cop per setmana, sempre sota la supervisió d’un coordinador i a mesura que es va agafant confiança es poden anar espaiant i es poden convertir en altres activitats grupals. En qualsevol cas, no s’improvisa, tot ha de ser planificat i al final de cada activitat els voluntaris aixequen acta d’allò que s’ha fet i dels temes de què s’ha parlat.

Als voluntaris se’ls demana motivació, empatia, esperit crític, treballar en equip i un alt grau de compromís. També han de tenir molt clars els límits que han de posar als membres centrals i sempre es vetlla per la seva seguretat per damunt de tot. Per exemple, mai es troben amb el membre central tot sols, i el telèfon mòbil que tenen per comunicar-se no és el seu particular, sinó un que se’ls proporciona específicament amb aquest objectiu. Les dades demostren que el programa és un recurs efectiu per evitar la reincidència dels agressors sexuals, ja que nou de cada deu condemnats per delictes sexuals que han passat per CerclesCat no tornen al sistema d’execució penal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia