Societat

Els Mossos han detingut 2.010 conductors en un any

Els Mossos d'Esquadra han detingut 2.010 persones per delictes de trànsit en el primer any d'aplicació de la reforma del Codi Penal en aquesta matèria. La majoria dels implicats han estat acusats per conduir sota els efectes de begudes alcohòliques.

Segons dades facilitades pel departament d'Interior, en aquest primer any s'han comès 10.860 delictes a les carreteres de Catalunya, dels quals més de la meitat, 5.946 (54,75%), han estat per conduir beguts. Hi ha hagut 8.061 conductors imputats, dels quals 2.010 han passat pels calabossos policials. La resta han estat citats directament per anar a un judici ràpid.

El director del Servei Català de Trànsit, Josep Pérez Moya, ha advocat avui per "reflexionar col·lectivament" sobre el tema de l'alcohol en la conducció, després d'explicar que les autòpsies han revelat que un 30% dels conductors morts havien consumit alcohol.

La conducció sota els efectes de drogues ha suposat un 1,2% dels delictes comesos, amb 131 persones, mentre que a 752 conductors més (7%) se'ls ha imputat un delicte per negar-se a sotmetre's a les proves d'alcoholèmia i drogues.

Pérez Moya ha indicat que la valoració d'aquest primer any d'aplicació de la reforma ha estat "positiu" i "un bon instrument" per combatre la inseguretat viària.

"Els resultats demostren que els nostres plantejaments eren correctes [en reclamar una reforma]", ha argumentat, abans d'avançar que l'any vinent, el 2009, es continuarà combatent "amb força" la conducció sota els efectes del consum d'alcohol.

La reforma del Codi Penal ha suposat incloure nous delictes que abans només suposaven una denúncia administrativa, com conduir sense permís i superar el límit de velocitat permès en via interurbana.

Dels comportaments que s'han convertit en delictius amb la reforma destaquen els relatius al permís de conduir, i, dels tres supòsits que recull l'article 384 del Codi Penal, el primer, conduir amb el permís sense vigència per la pèrdua total de punts, ha suposat 193 fets delictius (2%).

Pels altres dos supòsits, conduir sense haver obtingut mai el permís de conduir i tenir-lo retirat cautelarment o definitivament per decisió judicial, a Catalunya s'han imputat 2.391 delictes a conductors (22%) i 216 (2%), respectivament, des del maig, quan van entrar en vigor, fins al 26 de novembre passat.

Excedir en 80 quilòmetres per hora el límit de velocitat permès en zona interurbana, que també és considerat delicte amb la reforma, ha suposat 207 delictes (2%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.