Política

Una notícia destacada a la premsa europea

Té una importància rellevant als diaris francesos

Als dels EUA, en segon terme

Els principals diaris i cadenes de televisió internacionals es feien ressò ahir de l'anunci d'alto el foc “permanent” d'ETA. A l'Estat francès –citat expressament al comunicat publicat al diari Gara en espanyol, euskara i anglès–, els rotatius Le Figaro, Le Monde i Libération van dedicar un espai destacat a la notícia en les seves respectives edicions digitals.

Tots aquests mitjans acompanyaven la notícia amb altres informacions sobre els últims esdeveniments en relació amb l'organització armada basca.

Al Regne Unit, la cadena BBC va donar com a notícia principal a la seva web que “els rebels d'ETA declaren una ‘treva permanent'” mentre titllava l'organització terrorista de “grup separatista basc”. En opinió de la seva corresponsal a Madrid, Sarah Rainsford, el “ferm llenguatge [emprat] en el comunicat va més enllà del que ha anat mai ETA”.

També The Guardian va obrir la seva edició electrònica amb la notícia que “els separatistes d'ETA anuncien un alto el foc permanent” però, en el seu cas, parlen de “grup separatista basc armat”. El diari, tradicionalment afí al Partit Laborista, publicava, a més, el comunicat íntegre d'ETA i feia un repàs de la història d'aquesta organització.

També el rotatiu irlandès The Irish Times recollia la notícia, mentre que el nord-irlandès Belfast Telegraph va tardar més a publicar-la.

Als EUA, la cadena CNN no va donar gran rellevància a la notícia, ja que la seva atenció estava centrada en la matança de dissabte a Arizona. El seu corresponsal a Madrid, Al Goodman, indicava: “ETA anuncia un alto el foc permanent a Espanya” i es referia a l'organització com a “grup separatista basc”, tot i recordar que és considerat un grup terrorista tant pels EUA com per la Unió Europea.

“Cooperació policial”

Per la seva banda, la web del New York Times, que relegava l'anunci d'ETA a la novena notícia de la secció internacional, destacava que l'organització s'ha afeblit molt els últims anys gràcies a “una cooperació més intensa entre la policia espanyola i la d'altres països, sobretot França”. El Washington Post reproduïa un teletip d'AP amb la notícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.