Política

La pau s'obre pas

ETA anuncia un alto el foc “general, permanent i verificable” com un compromís amb el final de la confrontació armada

Cautela del govern espanyol i dels partits, que reclamen que entregui les armes

  • Video: La declaració d'alto el foc d'ETA
  • Anagrama d'ETA.
  • Segell d'ETA.
  • Els tres militants de l'organització armada basca, en el vídeo, en què anuncien l'alto el foc. EFE.
  • Una dona llegeix l'edició on-line del diari basc Gara la notíciad e l'anunci d'alto el foc fet per ETA. EFE.

Declaració d'ETA

ETA, organització socialista revolucionària basca d'alliberament nacional, desitja mitjançant aquesta Declaració donar a conèixer la seva decisió:

En els últims mesos, des de Brussel·les fins a Gernika, personalitats de gran pes internacional i una multitud d'agents polítics i socials bascos han subratllat la necessitat de donar una solució justa i democràtica al secular conflicte polític.

ETA hi coincideix. La solució arribarà a través d'un procés democràtic que tingui la voluntat del poble basc com a màxima referència i el diàleg i la negociació com a eines.

El procés democràtic ha de superar tot tipus de negació i vulneració de drets i ha de resoldre les claus de la territorialitat i el dret d'autodeterminació, que són el nucli del conflicte polític.

Correspon als agents polítics i socials bascos arribar a acords per consensuar la formulació del reconeixement d'Euskal Herria i el seu dret a decidir, assegurant la possibilitat de desenvolupament de tots els projectes polítics, inclosa la independència.

Com a resultat del procés, la ciutadania basca ha de tenir la paraula i la decisió sobre el seu futur, sense cap mena d'ingerència ni limitació.

Totes les parts han de comprometre's a respectar els acords assolits i les decisions adoptades per la ciutadania basca, establint les garanties i els mecanismes necessaris per a la seva implementació.

Per tant:

ETA ha decidit declarar un alto el foc permanent i de caràcter general, que pot ser verificat per la comunitat internacional. Aquest és el compromís ferm d'ETA amb un procés de solució definitiu i amb el final de la confrontació armada.

És l'hora d'actuar amb responsabilitat històrica. ETA fa una crida a les autoritats d'Espanya i França perquè abandonin per sempre les mesures repressives i la negació d'Euskal Herria.

ETA no cessarà en el seu esforç i lluita per impulsar i dur a terme el procés democràtic, fins a aconseguir una veritable situació democràtica a Euskal Herria.

GORA EUSKAL HERRIA ASKATUTA!

GORA EUSKAL HERRIA SOZIALISTA!

JO TA KE INDEPENDENTZIA ETA SOZIALISMOA LORTU ARTE

País Basc, 8 de gener del 2011

Euskadi ta Askatasuna

ETA


Una altra oportunitat per a la pau. Després de mesos de rumors i especulacions, finalment ahir ETA va fer públic l'esperat comunicat en què anuncia un alto el foc general, permanent i verificable per a la comunitat internacional, com a “compromís ferm”, diu, amb un procés de solució definitiu i amb el final de la confrontació armada.

L'anunci va ser fet a través d'un vídeo enviat al diari Gara, en què apareixen tres militants d'ETA encaputxats. Un d'aquests, concretament una dona que podria ser Irzatxe Sorzabal, va llegir el comunicat en basc, i un altre, que ha estat identificat com a David Pla, va llegir-lo en castellà.

Aquest comunicat arriba després que el 5 de setembre passat ETA hagués anunciat a través d'un vídeo a la BBC que havia cessat les seves accions armades ofensives i que, tan sols unes setmanes després, el líder de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi hagués assegurat des de la presó, en declaracions al diari nord-americà The Wall Street Journal, que ETA estava preparada per abandonar la violència. Declaracions que feien pensar que el comunicat tindria un to diferent al que ha tingut. I té lloc també després de la manifestació que va celebrar-se dissabte passat a Bilbao en suport als presos d'ETA –en té 714– i el mateix mes escollit per l'esquerra abertzale per presentar el seu nou projecte polític per poder concórrer a les municipals del maig.

Un dels motius pels quals l'anunci d'alto el foc no ha estat rebut amb l'eufòria que va tenir l'anterior podria ser que se cenyeix estricament a la petició feta el març passat pels signants de la Declaració de Brussel·les, que van instar l'organització armada a declarar un alto el foc permanent i verificable.

I això és el que fa ara ETA: anunciar un alto el foc general, permanent i verificable. Per aquest motiu, l'advocat sud-africà i mediador internacional Brian Currin va rebre l'anunci amb satisfacció, ja que respon “positivament” a la petició que se li va formular.

Una opinió no compartida per les diferents formacions polítiques de l'arc parlamentari espanyol, que el van considerar insuficient, però que van considerar que és una oportunitat per a la pau que cal explorar. “No és una mala notícia, però no és la notícia”, assegurava el vicepresident primer del govern espanyol i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ja que el govern estatal, com la majoria de forces polítiques, esperava un altre comunicat: un en què s'anunciés que ETA abandonava les armes.

L'organització armada no parla ni d'unilateralitat ni d'irreversibilitat de la seva decisió. Tot i això, l'anunci s'entreveu com un pas important cap a la desaparició de la violència, tenint en compte com ha estat gestat i que és el primer cop en totes les declaracions d'alto el foc –12 en total– en què s'ha parlat de “verificació”. En els seus 52 anys d'història, durant els quals ha assassinat 864 persones, ETA ha declarat tot tipus de treves: parcials, totals, indefinides i permanents, però mai no havia parlat de “verificació” ni de “compromís amb un procés definitiu i amb el final de la confrontació armada”. Novetats que permeten renovar l'esperança d'un futur sense ETA. Tot i això, la majoria de partits han optat per la cautela després de la frustració experimentada amb el fracàs del procés del 2006 i davant la possibilitat que aquest alto el foc no hagués estat adoptat per la unanimitat de tots els membres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona