Política

Zapatero veu insuficient el comunicat d'ETA i demana passos “definitius”

Reclama a la banda terrorista l'abandonament de les armes

Assegura que el govern espanyol “no negociarà” ni acceptarà cap condició a canvi de la pau

Adverteix que continuaran les detencions de membres de l'entramat d'ETA

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha rebutjat aquest dilluns per insuficient el comunicat d'alto el foc “permanent, general i verificable” d'ETA i ha advertit l'organització que només s'espera d'ella passos més “contundents”, és a dir, l'abandó definitiu de les armes. El president del govern espanyol ha reiterat que l'executiu espanyol “no negociarà” ni permetrà “cap engany” per part dels violents, i per tant tampoc acceptarà cap condició a canvi de la pau. Per això ha advertit que les forces i cossos de seguretat de l'Estat “no abaixaran la guàrdia” i continuaran detenint els membres de l'entramat d'ETA. També ha advertit Batasuna que l'únic camí per ser a les urnes és que ETA abandoni les armes o que la formació condemni la violència.

El comunicat d'ETA queda lluny de les aspiracions del govern espanyol, que feia setmanes que l'esperava i esperava que suposés un salt important respecte a la fi de l'existència de l'organització. El president espanyol ha advertit en una entrevista a Antena 3 que mantindrà com fins ara la política antiterrorista i vetllarà per a la continuació de la unitat dels demòcrates davant la violència.

“Aquells que han pogut veure algun element d'esperança en el comunicat d'ETA han de saber que el camí encara és molt llarg perquè només s'hi val la fi definitiva d'ETA, i no acceptarem cap condició política que pugui servir per als objectius de la banda terrorista”, ha sentenciat. Això, ha dit, passa per continuar perseguint els membres de l'organització i “per descomptat que seguiran les detencions”.

Per tant “no hi haurà cap tipus de diàleg” amb una ETA que segons el president espanyol hauria de concloure ja que “no té res a fer” i que el seu únic horitzó és “deixar les armes i respectar les lleis i la democràcia”. En aquest marc, Zapatero ha recordat a Batasuna que té dues opcions per poder participar del joc polític: o ETA deixa les armes o condemna la violència. “Aquestes són les premisses”, ha dit.

Segons el president espanyol el comunicat d'ETA no ha generat frustració en el seu equip perquè saben que serà un procés “dur, costós i difícil”. “Estem a l'horitzó de veure aquesta fi, però ens costarà temps i hem d'estar units i defensar els principis de l'estat democràtic”, ha afirmat.

Zapatero no ha volgut fer pronòstics sobre la possibilitat que ETA abandoni les armes aquesta legislatura. “El que esperem és que ETA sigui cada vegada més dèbil i assumeixi que la violència és absolutament inútil per als seus plantejaments polítics, i que la societat basca cada dia, com ho ha anat fent progressivament, rebutgi en una immensa majoria la violència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GUERRA A GAZA

Israel anuncia la recuperació del cos d’un altre ostatge a la Franja

BARCELONA
MEDITERRANI

Desapareguts 23 migrants que havien salpat de Tunísia cap a Itàlia

BARCELONA
política

Lluís Llach, el més votat a les eleccions del secretariat de l’ANC

barcelona
CAUCAS

La presidenta de Geòrgia veta la polèmica llei sobre agents estrangers

BARCELONA
Memòria democràtica

Experts internacionals debaten sobre el turisme de memòria a Corbera d’Ebre

Barcelona
política

Junts demana repetir el vot exterior per “greus irregularitats”

barcelona
política

Sánchez i Illa treuen pit pels resultats del 12-M

barcelona
GUERRA A GAZA

Més d’una vuitantena de morts en nous atacs a la Franja

BARCELONA
ESLOVÀQUIA

El jutge allarga la presó preventiva a l’agressor del primer ministre Fico

BARCELONA