Política

L'esquerra abertzale veu “irreversible” el camí fet

Els dirigents de la il·legalitzada Batasuna consideren que l'anunci d'alto el foc permetrà avançar a bon ritme cap a la pau

Reclamen a Madrid i París “altura de mires” per resoldre “el conflicte”

Els representants de l'esquerra abertzale Rufi Etxeberria, Txelui Moreno, Mirian Beitialarrangoitia i Miren Legorburu van qualificar ahir de “valenta i d'abast històric” la decisió d'ETA de declarar un alto el foc permanent, general i verificable, i van assegurar que la decisió de l'organització suposa “l'oportunitat d'avançar de manera irreversible” cap a la pau.

Els dirigents de la il·legalitzada Batasuna van comparèixer davant dels mitjans de comunicació ahir a la tarda en un hotel de Sant Sebastià per fer una valoració d'urgència de la declaració d'ETA. Segons els líders abertzales, el comunicat de l'organització armada “respon satisfactòriament” a les demandes de la comunitat internacional i de l'Acord de Gernika. Aquest text –firmat per Batasuna, Aralar i Eusko Alkartasuna el setembre del 2010, pocs dies després que ETA proclamés que deixava de cometre atemptats– reclamava a la banda armada que declarés “un alto el foc permanent, unilateral i verificable per la comunitat internacional com a expressió de la seva voluntat per a un definitiu abandonament de l'activitat armada”.

Durant la roda de premsa van prendre la paraula Moreno (en castellà) i Beitialarrangoitia (en euskara) per assegurar que, d'aquesta manera, “s'aprofundeix en l'aposta per un procés democràtic de l'esquerra abertzale”. Tots dos van considerar també que, amb el comunicat, es compleixen els requisits per a la posada en marxa del Grup Internacional per a la Verificació.

“S'obre una nova etapa”

A més, van demanar als Estats espanyol i francès i als partits “responsabilitat i altura de mires” per resoldre “el conflicte” i van subratllar que es tracta d'“un comunicat d'inqüestionable valor”, una decisió “sense precedents” que “obre una nova etapa”. Els dirigents abertzales van carregar contra la valoració d'“insuficiència” que altres formacions han fet del comunicat. “És un intent irresponsable de desvirtuar el contingut [de la declaració] i d'enganyar la societat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.