Política

Milers de persones escapen de les presons d'Egipte per la poca vigilància de la policia

Human Rights Watch acusa les autoritats egípcies d'alliberar criminals per “espantar” la població i frenar les manifestacions

Al Jazeera assegura que la completa manca de serveis policials als carrers ha disparat el pillatge

Els ciutadans egipcis han iniciat patrulles de vigilància per protegir les seves cases i comerços del pillatge i la violència que s'està apoderant dels carrers d'El Caire i Alexandria en els darrers dies.

La manca de vigilància de la policia i l'alliberament de milers de presos ha intensificat el caos al país, que viu una revolta popular que ja ha provocat la mort de més de 100 persones i n'ha ferit 2000 més.

L'organització Human Rights Watch ha acusat les autoritats egípcies de provocar el caos expressament per espantar els ciutadans i frenar les protestes. “Hem confirmat que alguns dels saquejadors són en realitat policies encoberts”, ha assegurat a la BBC el director del centre, Peter Bouckaert.

“No tenim gaire clar fins a quin punt tot aquest pillatge és espontani o és un intent organitzat del govern de crear inestabilitat”, ha afegit Bouckaert. I és que en les darreres hores augmenten les informacions des d'Egipte que indiquen que el règim de Mubarak hauria “fomenta”' el caos per tal que els manifestants tornessin a casa per protegir les seves propietats, respectessin el toc de queda i abandonessin així les protestes. Segons aquestes informacions, el caos també serviria al govern per fracturar els participants a les protestes, fent cada vegada menys agradable per les classes mitjanes participar en les manifestacions. De moment, però, els manifestants segueixen al carrer exigint la dimissió de Mubarak.

Al Jazeera assegura que la completa manca de serveis policials als carrers ha disparat el pillatge. Per evitar els saquejos de cases i botigues, alguns ciutadans han organitzat patrulles de vigilància que, segons el corresponsal d'Al Jazeera a la zona, són poc efectives. De fet, aquesta televisió assegura que hi ha testimonis que indiquen que la mateixa policia és “còmplice” dels saquejadors. En canvi, els militars, assenyala Al Jazeera, protegeixen les propietats i no s'enfronten, almenys de moment, amb les masses que protesten al carrer.

Per primera vegada, però, avions militars sobrevolen aquest diumenge el cel d'El Caire. Almenys dos jets han sobrevolat a una distància molt baixa per la capital del país, provocant molt soroll. També s'han pogut veure helicòpters militars i un nombre més elevat de tancs, alguns fabricats pels Estats Units, segons el corresponsal a la zona del diari The Guardian. L'ampliació de la presència militar podria ser un últim intent per dispersar els manifestants, després que Mubarak es reunís aquest matí amb la cúpula de l'Exèrcit. Amb tot, les informacions locals indiquen que podria haver diferències de criteri entre la cúpula de l'exèrcit i els soldats que són a peu de carrer, i que durant el cap de setmana han fet evident que no volen disparar contra els ciutadans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.